Rozacea – nega rdečice na licih

Elinor rešitve za kožo z rozaceo

Rozacea je kronično vnetna kožna bolezen za katero je značilno pogosto zardevanje, razširitev žilic, rdečina obraza in nastanek pustol (podobno mozoljčkom). Najpogosteje se pojavlja pri ljudeh s svetlo kožo. V kolikor se spopadaš z zgoraj naštetimi simptomi, upoštevaj naslednje:

  1. Uporabljaj kozmetične izdelke, ki ne vsebujejo dražečih sestavin. Predvsem izbiraj nežna čistila za obraz, namenjena občutljivi koži in izogibaj se izdelkom z veliko vsebnostjo alkohola, ki kožo še dodatno izsušuje.
  1. Na poslabšanje Rozacee lahko vpliva tudi zelo visoka ali nizka temperatura. Priporočljivo je, da si kožo umivamo z mlačno ali hladno vodo, vroče pa se izogibamo. Prav tako se izogibaj savn in vročih kopeli. Zardevanje se poslabša tudi pri vročih obrokih, podobno je z alkoholnimi pijačami in začimbami.
  1. Izogibaj se naslednjim sestavinam, ki lahko pridejo v stik s kožo: eterična olja, dišave, alkohol in detergenti. Tudi sintetični materiali oblačil lahko povzročajo poslabšanje, zato raje posezi po bombažnih tkaninah. 
  1. Zadnji nasvet pa je lažje reči kot narediti. Na zardevanje vpliva tudi psihični stres. Poskušaj se izogibati situacijam, ki stres povzročajo ali ga vsaj obvladuj – kolikor se to le da ☺ V nerodnih situacijah lahkotežavo poslabša zardevanje – prikriješ ga lahko z obarvano kremo ali težjo podlago kot je puder.
Elinor: Rozacea je kronično vneta bolezen, ki se najpogosteje pojavlja pri ljudeh s svetlo kožo.
Rozacea

Rešitve, ki bi Rozaceo v celoti pozdravila na žalost ni, obstajajo pa aktivni izdelki namenjeni rdečici, ki stanje izboljšajo. Uporaba salicilne kisline stanje nekoliko izboljša, vendar morate biti pri uporabi te sestavine previdni, saj lahko pri visokih koncentracijah povzroča draženje. Dermatolog lahko zdravljenje izvede tudi z žilnimi laserji.

Avtor: Petja Škufca, dipl. kozmetologinja

Ta spletna stran uporablja piškotke, da naredi vašo uporabniško izkušnjo boljšo. V skladu z novo direktivo o e-zasebnosti, vas moram prositi za soglasje o nastavitvah piškotkov. Več o uporabi piškotkov in varovanju osebnih podatkov si lahko preberete na strani piškotki in zasebnost