Losjon ali olje za telo?

Elinor olje za telo

Verjamemo, da se sprašuješ, kakšna nega je najboljša za tvoje telo, največji dvom pa imaš zagotovo, ko izbiraš med losjonom in oljem. Kaj je razlika in katerega izbrati?

Razlika v sestavi: losjon vs. olje

Največja razlika med losjonom in oljem za telo je, da so losjoni sestavljeni iz oljne in vodne faze. To pomeni, da proizvajalci v formulacijo dodajo tako vodotopne sestavine kot tiste, ki so topne v olju. V losjonih so zato dodani različni vlažilci in aktivne sestavine, ki v olju niso topne.

Vemo pa, da se olje in voda ne mešata, zato je potrebno v formulacijo dodati emulgator, ki na koži nima nobenega učinka in je iz tega vidika dodan nepotrebno. Prav tako morajo losjoni vsebovati konzervans zaradi vodne faze, le-ti pa so pogosti alergeni in za našo kožo ne preveč prijazni.

Elinor: Losjon ali olje za telo?
Losjon ali olje za telo?

Olja za telo emulgatorjev in konzervansov po večini ne vsebujejo, saj so sestavljeni le iz oljne faze. Po domače povedano, je sestavna precej bolj »clean«. Tako so bolj primerni za občutljivo kožo, nagnjeno k alergijskim reakcijam, sama sestava pa je 100% naravna.

Uporaba glede na tip kože

Kot sama beseda pove, olja za telo vsebujejo različna rastlinska olja. Taki olji sta na primer jojobino in mandljevo, ki sta po strukturi podobna naravnim lipidom v koži, zato z nanašanjem izdelkov, ki vsebujejo takšna olja, pomagamo popraviti kožno bariero.

Kožna bariera je porušena tudi, ko ji primanjkuje lipidov, rezultat pa je suha koža. Znaki suhe kože so hrapavost, bele suhe luske, pokanje in ranice. Če si kdaj opazila takšne znake, nujno v svojo nego telesa dodaj olja. Priporočamo ti uporabo Elinor hranilnega olja, ki vsebuje tako jojobino kot mandljevo olje, ki bosta pripomogla k uravnoteženosti kožne bariere.

Živjo olja, adijo suha koža!

V kolikor je tvoj tip kože na telesu masten, kar je sicer precej redko, uporabi losjon zaradi hitrejše absorbcije in ker vsebuje vodotopne vlažilce, ki jih mastna koža potrebuje.

Avtor: Petja Škufca, dipl. kozmetologinja

Ta spletna stran uporablja piškotke, da naredi vašo uporabniško izkušnjo boljšo. V skladu z novo direktivo o e-zasebnosti, vas moram prositi za soglasje o nastavitvah piškotkov. Več o uporabi piškotkov in varovanju osebnih podatkov si lahko preberete na strani piškotki in zasebnost