Kaj je kolagen in zakaj ga potrebujemo?

Kolagen je beljakovina, ki je ključna za zdravje kože in je pomemben za njeno strukturo in moč. To beljakovino najdemo v različnih tkivih v telesu, vključno z kožo, kostmi, hrustanci in mišicami. Koža vsebuje veliko kolagena, zaradi česar je elastična in sposobna se vračati v prvotni obliki po raztezanju ali stiskanju.

Z leti se naravna proizvodnja kolagena zmanjša, kar pomeni, da koža postane manj elastična in se pojavijo gube. To je pogost pojav zaradi staranja, ki je povezano s spremembami v hormonskem ravnovesju in stresom. Koža se lahko tudi poškoduje zaradi prekomerne izpostavljenosti sončni svetlobi ali drugih vremenskih vplivov, kar prispeva k zmanjšanju kolagena in pojavu gub.

Da bi ohranili zdrav in mladosten videz kože, je pomembno, da v telo vnašamo kolagen skozi hrano ali izdelke za nego kože. Hrana, bogata z aminokislinami, ki so sestavni del kolagena, vključuje ribe, meso, jajca in žita. Izdelki za nego kože, ki vsebujejo kolagen, lahko pomagajo ohranjati kožo elastično in preprečevati pojav gub. Pomembno je upoštevati, da se učinkovitost teh izdelkov lahko razlikuje.

Izdelki, ki pripomorejo k tvorbi kolagena

Produkti, ki sami po sebi vsebujejo kolagen, globinsko ne morejo vplivati na raven kolagena, saj so molekule le-tega prevelike, da bi lahko prodrle v kožo. Večji učinek tako naredijo izdelki, ki spodbujajo tvorbo ali obnovo kolagena. Med te sodi tudi Elinor BB krema, ki je prva tovrstna BB krema v Sloveniji. Rezultati se kažejo kot močnejša in stabilnejša mreža kože.

Sestavini, ki poskrbita za stimulacijo kolagena v Elinor BB kremi sta vitamin B3 (nikotinamid), ki stimulira proizvodnjo kolagena za kar 54%, ter vitamin C.

Ta spletna stran uporablja piškotke, da naredi vašo uporabniško izkušnjo boljšo. V skladu z novo direktivo o e-zasebnosti, vas moram prositi za soglasje o nastavitvah piškotkov. Več o uporabi piškotkov in varovanju osebnih podatkov si lahko preberete na strani piškotki in zasebnost